”Dra åt helvete, din smutsiga horunge”.

Då var det dags för den nya kategorin Veckans lirare och det behöver inte som det kanske lite antyder vara en spelare som lirat i veckan eller överhuvudtaget de senaste 50 åren. Dock har valet av veckans lirare inte blivit så svårt som det från början var, från början handlade det om ett val mellan bland annat Vladimir Weiss, Mesut Özil och Alessandro Del Piero. Men så var där en killa som kritiserade sin förbundskapten, på ett väldigt korkat sätt om du frågar undertecknad, och blev sedermera hemskickad från VM. Hans namn är Nicolas Anelka och de orden han valde till sin förbundskapten kommer vi till lite senare i texten.

 


Vem är då Nicolas Anelka?

Vi börjar med den tråkiga informationen. Nicolas är 31 år gammal och har varit den sedan den 31 mars i år. Han är föd i Versailles i det lilla landet Frankrike. Han har tillsammans med sin fru Barbara Tausia två stycken små knoddar (Kais, 2 år, och Kahil, 0 år) och på sin fritid gillar Nicolas att spela tennis. Så nu vet ni lite bakgrundsfakta som ni absolut aldrig kommer att ha nytta av i hela ert liv.

 

Niclas Anelka har under sina år som proffs representerat hela åtta stycken klubbar, var av en av dessa klubbar har han representerat två (första gången som junior) gånger. Han började i Paris och Paris Saint-Germain (PSG) där han spelade som junior och spåddes en lysande framtid och beskrevs som en spelare som verkligen kunde hittade målet, och det har ju hållit sig.

1997, bara några månader efter det att undertecknad hunnit fylla sex år, skrev Anleka på för Gunners. Säsongen 96/97, den han kom under alltså, hade Anleka svårt att ta en ordinarie plats i laget men hans tid skulle komma. Under sin andra säsong i Gunners fick dock Nicolas en nyckelroll och var en av de framträdande spelarna när Gunners tog sin dubbel, då de vann både Ligan och FA Cupen. . Nicolas gjorde sitt första mål i en 3-2 seger mot United och på den vägen fortsatte det. Nicolas gjorde totalt 89 matcher och 27 mål i Gunners, då han lämnade klubben redan efter tre år.

Nicolas krävde stora summor pengar för att stanna i Gunners som tog ett beslut om att de inte var beredda att betala de summorna och således sålde de honom. Nu börjar cirkus Anleka. Han flyttade till Spanien och Real där han gjorde blått en säsong, spelade 28 matcher och gjorde fyra mål. Han var då, Reals rekord värvning och började bra men det gick bara utför. Så efter säsongen såldes han tillbaka till PSG där han gjorde hela en och en halv säsong, spelade totalt 56 matcher som resulterade i 18 mål. Mitt i sin andra säsong, den som bara blev halv, blev han utlånad till Pool där han fick 22 matcher och svarade för 5 mål bland annat ett mot stadsrivalen Everton. Efter Pool har han hunnit med såväl City, som Fernerbahce, som Bolton och nu befinner han sig åter igen i Englands huvudstad men nu tillhör han Chelsea.

 

Vad tycker undertecknad om Nicolas Anelka?

Det som är lätt att säga är att han är väldigt bra, han gör en hel del mål i såväl som klubblag som landslag. Han är oerhört giftig inne i boxen, precis som en ”striker” ska vara, men han har ett oerhört bra skott och trycker dit en och annan frispark.

Det jag inte tycker om hos Anelka är att han är väldigt egoistisk. Han spelar bäst när han får vara ensam på topp, vilket antagligen är anledningen till att Domenech spelade honom ensam på topp under de två första matcherna i detta VM, och han är ingen lagspelare. Skulle jag bygga ett lag med vilka spelare som jag ville hade Anelka aldrig varit med. Det som gör att jag ogillar honom ännu mer är att han inte kan glädjas ordentligt med laget eller se till lagets bästa, för i hans ögon så är laget han spelar i alltid bättre med honom på plan.

 

Vad var det han sa till Domenech då? Jo, i samma veva som Domenech byter ut Anelka i förlust matchen mot Mexico så går Anelka förbi sin förbundskapten och säger ”Dra åt helvete, din smutsiga horunge”. Detta har lätt till att Domenech skickade hem Anelka, som efter har sagt att han inte ska spela i Les Blues igen och det har dessutom i en omröstning bland det franska folket kommit upp att Anelka är välkommen tillbaka till Frankrike. En hård dom kan tyckas, men samtidigt inte. Han borde inte fått göra valet om fortsatt landslag spel efter VM själv, han borde bli portad av det franska fotbollsförbundet. Det må vara så att han är sur och besviken, och tycker att han borde vara kvar på planen efter som att laget givetvis är bättre med honom där, men allvarligt talat hur fan tänkte han?

 

Det mina vänner är Nicolas Anleka, i stort.

 

Pudding


Kommentarer
Postat av: Jesper

Är detta begynnelsen för en ung mans väg till Sportbladet?

2010-06-20 @ 17:33:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0