Ny adress! http://vattenpojken.wordpress.com/

Nu har jag fattat ett beslut om att byta domän. Den nya sidan hittar ni på http://vattenpojken.wordpress.com/ och jag hoppas givetvis att ni fortsätter att följa mig även där!

Pudding

Jag finner inget bättre ord än pinsamt

Igår var det så dags för den årliga Fotbollsgalan. Den gick av stapeln i en av Sveriges absolut finaste arenor och (även om jag ogillar det) Peter Jihde börjar ta sig i form av att leda sådana här tillställningar.

Priserna som delades ut chokade väl egentligen ingen? Alexander Gerndt har varit fenomenal i både Gefle och HIF, han visade dessutom att han kan anpassa sig. Ivo Pekalski tycker jag har varit fruktansvärt bra hela säsongen, att den enda hemmaförlusten för MFF kom när han var borta är inte helt förvånande. Therese Sjögran har varit enastående även denna säsong och det kan också ses som en belöning för lång och trogen tjänst, klockren som diamantbollen vinnare. Jag skulle kunna beta av fler pris, då alla var korrekta … utom ett.

Priset till årets herrtränare blev tilldelat Roland Nilsson. I motiveringen pratar dem om att han valt den tuffa vägen, min fråga är om han hade något annat val? Men det är inte det som gör att jag tycker att det är fel. Roland Nilsson har haft en strak trupp från början som alla redan i våras visste kunde uträtta stordåd om han bara fick rätt på vissa komponenter. Visst MFF vann guld och visst MFF har spelat vacker fotboll under större delen av året. Men jag anser att Conny Karlsson prestation är större än Rolands. Motiveringen är inte så märklig. Conny och hans HIF blev nästintill utskrattat inför säsongen och ändå gör de en makalös säsong krönt med cupguldet.

 

Intresset för galan var tydligen rekordlågt från oss TV-tittare i år (jag var en av dem som inte såg galan live) och visst är det så att den kändes ganska oattraktiv? Visst det var bra tryck inne i Arenan och det är klokt att, om det finns möjlighet, att lägga den i staden där guld landat. Det höjer liksom allt runt om kring, klokt val. Även om det mer var en tillfällighet än medvetet val kanske?

Tycker dock att MFF-supportrarna ska skämmas lite grann. Att bua ut en spelare under en gala där han prisas för sina insatser är jävligt lågt. Fotbollsgalan måste ses som något positivt och hur kan man då göra så här? Finner inget bättre ord än pinsamt!

 

I övrigt så var det kul att Zlatan var på plats när han fick ta emot sin femte guldboll, frågan är när någon annan ska börja vinna? Om någon någonsin kommer att börja vinna?

På tal om Zlatan så berättade Anders Eriksson för mig på lunchen om gårdagens löp i tidningarna. Medan Gentingen körde på med Socialdemokraternas kris så valde Bladet att köra på att de fått en intervju med Helena Seger, jag gillar urvalet! Skrattretande faktiskt och nyhetsvärdet kan ju ifrågasättas.

 

Pudding


Allt mellan cupguld och Jay Bothroyd

Så var säsongen över även för Helsingborgs IF, det blev en seger i Svenska Cupen och en välförtjänt titel. Som grannen kommenterade på Facebook igår så har de skånska lagen visat att dem är övermäktiga på både herr- och damsidan. I Malmö blev det dubbelt guldfirande och i Helsingborg blev det, som sagt, en cupseger.

Det jag förvånas är över hur SvFF totalt har misslyckats med att göra Svenska Cupen till en större tillställning än vad det har varit. Som alla är medvetna om är det en plats i Europa som står på spel och det i sig ger lite extra klirr i kassan. Cupen fick dock en fin inramning och avslutning. Bajens supportrar slöt upp i massor och vilken inramning! Bortsett från att Marcus Lantz fick ett par mynt och säkert en och annan tändare inkastat på sig så var, vad jag kunde avläsa från sängen hemma i Tyringe, det en fantastisk stämning på Söderstadion. Det förbundet borde fråga sig är om det är rätt eller fel att ge ett lag fördel av hemmaplan i en final i cupen. I mina ögon borde matchen ha spelats på neutralplan, likt den gjorde senast HIF tog hem den. Bara en lös tanke.

Sen har media en viktigt och stor del i detta. Inte ens en notis på någon av de kvällstidningarnas framsidor. SvFF och media kan tillsammans bygga upp värdet på cupen, gör det (som man säger inom Försvarsmakten).

 

Don Fabio har gjort en minst sagt intressant landslagsuttagning. Han har tagit ut Jay Bothroyd som till vardags spelar Championshiplaget (den engelska andra ligan) Cardiff. Detta tycker jag påvisar något jag nämnt tidigare, England producerar för lite talanger. Här pratar vi om det som av många ses som världens absolut bästa liga och då finns det inte tillräckligt många inhemska stjärnor för att fylla ut landslagstruppen.  Det är ett stort IG till FA.

Nu har FA i och för sig gjort om reglerna och det är ett steg i rätt riktning. Men är det för lite för sent? Det återstår att se.

 

Ikväll är det dags för derby i Milano. Zlatan är bär givetvis en centralroll i det hela, annat vore konstigt. Men att älta Zlatan blir lätt lite tröttsamt och han är inte på något vis hela laget. Zlatan besitter kvaliteter som kan avgöra en match, men det är inte där allt fokus borde ligga.

På pappret är Inter ett starkare lag. De har i stort sätt samma trupp som i fjol när de bärgade CL-titeln och sett över en hel säsong så bör de också vara bättre. Milan är dock lite på uppgång, även om det har förekommit både slagsmål och mindre lyckade matcher så är de inte på något sätt dåliga. Nyckeln ligger till att få anfallsspelet att sätta sig. Skadan på Pippo kan stå Milan väldigt dyrt då firman Zlatan och brassarna inte har fungerat något vidare. Det är en öppen match som jag anser att Inter borde vinna.

 

Stoke City hemmaslog Pool med 2-0, det är inte riktigt okej i min bok! Snart är det avspark för det andra Liverpool-laget som idag gästas av Gunners, en intressant tillställning. På måndag är det för övrigt fotbollsgalan som tar sig form i Malmö Arena. Nära och bra för både HIF och MFF som torde ha en del prismottagare båda två.

 

… kanske var detta sista gången vi sågs? jag kommer att sakna dig …


Pudding


"Alla brudarna vill ha mig ändå"

Tittade på Laul Calling tidigare, som vanligt ett bra program. Som många av er vet så anser jag att Simon Bank är en av de bättre sporttyckarna i detta landet, för er som följer mig på den beryktade ansiktsboken så har ni säkert stött på en och annan länk signerade av just honom. Simon Bank var alltså med idag och det var även Emir Bajrami och det är något visst med honom. Han är en bra injektion i landslaget och han besitter egenskaper som ingen annan i laget besitter. Emir berättade också om hur det var att slå igenom som ung i Elfsborg och han fick också prata lite om livet som landslagsspelare. Emir nämnde den där kampen som många idrottare ofta nämner, kampen mellan att festa med polarna (och allt vad det innebär) eller satsa allt på idrotten och stanna hemma på fredags- och lördagskvällarna. Tror Emir ändå ville klargöra att han fick ”allt vad det andra innebär” ändå därför tillade han alla brudarna vill ha mig ändå.

Simon Bank fick chansen att vara lite filosofisk och fick då prata om varför dem största är just störst. Jag gillade det han sa. Övertygade om att de står överst på världen, samtidigt som de alltid ser världen underifrån. Lite filosofiskt och klokt sådär, det uppskattas!

 

Läste på Bladet innan idag att MorgFredrik Liverstam har skrivit på ett tre årskontrakt med våra randiga kusiner. Kan vara klokt, kan vara mindre klokt. Lägger faktiskt ingen värdering i det just nu.

Vill också rapportera om att det har varit snö mellan Södertälje och Alvesta non stop, i Alvesta så regnar det. Varför kan det inte vara snö där jag ska vara?

 

Pudding


Footballkiller Miller slutar och jag förstår honom

Jag undrar om AIK är en rädd klubb? Vad prioriterar styrelsen högst, sportsligt resultat eller sin egen kontroll över sitt herrlag? Det är en fråga vi inte kommer att få svar på idag men det finns en viss viskning om att det är det senare.

Footballkiller Miller, som han kallas av AIK-anhängare, har idag gjort sitt. Den officiella anledning är att det finns en meningsskiljaktighet om framtiden och de förutsättningar som finns. Det är nog inte långt ifrån sanningen heller. Alex Miller säger själv till TT att han inte AIK inte har hörsammat hans krav om mer inflytande kopplat till försäljningar och inköp av spelare där Alex Miller vi ha stort inflytande. Jag trodde aldrig jag skulle ta dessa orden i min mun men jag förstår honom. Om jag hade varit tränare för ett lag hade jag velat ha det största övergripande ansvaret kopplat till vem som köps in och vem som säljs. Det är i min värld oacceptabelt av en klubb att inte ge sin tränare det ansvaret, varför ha en tränare som inte ledningen litar på?

 

För att blicka framåt så har det börjat pratats om att förre AIK och HIF tränaren Stuart Baxter ska göra en återkomst i AIK. Jag har alltid gillat Stuart Baxter, jag är imponerad av vad han gjorde i HIF och han vann ju guld med AIK under sent 90-tal. Frågan är hur aktuell Stuart är för Solna-klubben? I tidningarna går det att läsa att en fallang inom AIK är sugna på att ta över ansvaret för klubben och då sägs det att dem vill ha in Stuart. Vi får väl se vart det slutar?

 

AIK:s kanske trognaste spelare just nu, Daniel Tjernström, bjuder på ett toppen citat i Bladet idag. ”Det håller inte att byta tränare hela tiden”. Det har i och för sig rätt i men det kan ju inte ha undgått någon, inte ens AIK-ledningen, att kontinuitet är viktigt och en nyckel för framgång? Ta iffiff som exempel. Iffiff-ledningen har gett Rolle fullt förtroende under några år och det har betalat av sig. AIK jagar sin fjärde tränare under ett års tid. Någon som fortfarande undrar varför de var nere och smyghånglade med Super Ettan innan de insåg att dem var ett lag för Allsvenskan?

 

Martin Mutumba har nu talat ut för första gången sedan han i somras blev bort tvingad från AIK. Han vill, inte helt oväntat kanske, gärna komma tillbaka till Solna. Han hade självklart varit ett tillskott, men klarar AIK-ledningen av att svälja sin stolthet och ta tillbaka honom?

 

Pudding


Ny landslagstrupp och visst finns det vissa frågetecken

Mr. Hamrén har presenterat en ny laguttagning, denna gång till en träningsmatch mot ett b betonat Tyskland. Det går att läsa om denna lite överallt, men det är bara här du får höra vad jag har att säga om denna laguttagning. Det finns frågetecken, utropstecken och andra skiljetecken kring denna trupp.

 

Först och främst tycker jag det är befogat att ställa lite frågor till Mr. Hamrén. Varför har du tagit ut Olof Mellberg? Varför har du tagit ut Tobias Hysén? Hur tänkte du när du lämnade Avdic och Pekalski hemma?

En motivering till frågorna är berättigade. Olof Mellberg är, tillsammans med Majstro, ett självklart val när det kommer till mittlåset. Men nu handlar det om en träningsmatch mot ett tyskt b-lag och Olof är avstängd nästa tävlingsmatch, så varför inte ge en gedigen kille som Jonas Olsson ännu en landslagssamling. I mina ögon måste det vara han som står på tur efter Granen att få spela om det finns behov, att använda Petter Hansson vore inte bara konstigt utan direkt fel.

Jag hade hellre sett att han tog ut en spelare som till exempel Avdic än Tobbe Hysén. Tobbe Hysén har visat att han inte håller på högre nivå än Allsvenskan, varför då inte ge en ung och frustande spelare chansen?

Både Avdic och Pekalski har gjort bra säsonger. Jag kan också tycka att det kanske vore klokt att ha gett Zlatan ledigt och då ta in ytterligare ungtuppar.

 

Fantastiskt att Alexander Gerndt fått en plats i landslaget. Det är han värd. Viktiga signaler från Mr. Hamrén också, presterar du i klubben får du chansen i landslaget (detta borde tagga fler som är på uppgång!). Frågan är om han får speltid? Kanske, kanske inte men det är i vilket fall som en bra lärdom att få ha varit med och känna på gruppen.

 

Wiland har ju några bra matcher bakom sig, han har ju varit väldig i båda mötena med Barcelona. Kanske ska Isak känna sig hotad? Nej, det borde han inte göra. Isak är mer än bara en spelare i detta landslag. Han är en ledare och framträdande spelare (vilket målvakter brukar vara). Dock så borde Wiland få hela matchen mot tyskarna! Även här tycker jag att det är tråkigt att inte någon ung hungrig kille blivit uttagen i stället för Isak som är en självklarhet. Hade varit bra för framtids namn som Pär Hansson och Johan Dahlin att få vara med och känna på gruppen och kanske kunna ha fått en halvlek? Framförallt Pär är värd detta om du frågar mig!

 

Hur säker är Safari på sin plats nu? Wendt har varit bra och Safari kan knappast ha positiva tankar med sig från senaste samlingen. Får Safari börja på bänken känns vägen till startelvan väldigt lång för den unge malmöiten.

 

En i stort bra laguttagning men som sagt, lite frågetecken. Jag vill avsluta som Mr. Hamrén inledde sin presskonferens idag.

 

När skoldagen var slut brukade jag ensam cykla till den stora fotbollsplanen.

Med riktiga mål. Med riktig straffpunkt.

Det var alltid en minut kvar och oavgjort när vi fick straff.

Jag la bollen på straffpunkten tog lång ansats kanonhårt i krysset.

En eftermiddag blev jag världsmästare sjutton gånger.

 

Pudding


Det snurrar i min skalle!

Som att allting redan var bestämt, som att jorden går runt solen
Vem hade kunnat ta min plats, han finns ju bara inte
Dom pratar om något underbart, jag är där jag kan berätta
Stort. Större än jag någonsin trott, det snurrar i min skalle!


Tänkte göra ett avsteg från vanligheterna och prata känslor på denna blogg, det har jag ju en annan till! Men nu när klockan tickar närmre och närmre avgång mot Helsingborg så känner jag hur något börjar pumpa inom i mig. Givetvis är det adrenalin. Idag är adrenalinet som börjar pumpas ut i hela kroppen inslaget i en färg blandat av guld och silver. Framtiden är för tillfället väldigt oviss, men en sak vet jag Totte har aldrig fel. Det är det som på något vis är så fint. Vi kommer dit igen snart.

Förutsättningarna har blivit vevade på alla sidor den senaste veckan. Jag har pratat om dem på Allt Om HIF, ”experterna” har fått säga sitt på allt från Bladet till Fotbollskanalen och alla är nästan överens. Det är Malmö som har chansen att välja och att avgöra. Allt hänger på Rolle och hans babyblåa pojkar. Antingen vinner dem och då vinner tar dem guld, eller så förlorar dem och riskerar således att förlora guldet. För Bank har faktiskt rätt när han säger att guldet redan är i Malmö och att nu är det upp till dem om det ska lyftas i Malmö på Banken eller i Helsingborg på Olympia.

 

Åter till Totte. Han berättade för häromdagen att Mjällby kommer att ta poäng av Malmö. Anledningen till att jag väljer att lyfta detta här är att Totte sällan eller aldrig har fel. Därför känns det lite extra tryggt att han målat ut de här förutsättningarna. Då är det alltså upp till Helsingborg att fixa så att det går en bil från Banken till Olympia körd av en chaufför från förbundet och med Lar-Åke och Lennart Johansson-pokal i baksätet i en sju helvetes fart.

 

Det snurrar i min skalle. Alla säger att det redan är klart att Malmö vinner.  Men jag älskar att göra det alla andra säger är omöjligt. Ikväll ska det bli fest i Helsingborg!

 

Pudding


Bayern

Landade i soffan tillsammans med lillebror B efter en tåg resa från Stockholm till Tyringe, känns bra att stå med fötterna på Skånskmark och samtidigt få känna det kylslagna regnet piska mig i ansiktet. Tillsammans, jag och lillebror B, så tittar vi M’Gladbach mot Bayern på Eurosport 2. Mitt intresse för Bundesliga är, för att vara ärlig, inte så stort. Men det ska också tilläggas att Bayern har ett par spelare som är väldigt och det faktum att det var detta laget som spelade final i Champions League så sent som i våras bidrar ju till intresset för dagens match.

Tänkte börja med att prata om Bastian Schweinsteiger som har växt enormt mycket under förra säsongen och sommarens VM-slutspel. Han tar ett stort ansvar för hela laget både offensivt och defensivt. Det gör att han är ovärderlig för sitt lag, klubb- såväl som landslag. Han är smart offensivt, det fick vi se idag när han bjuder på ett skönt mål. Han bara låter den toucha klacken och sen får vi se hur den retligt rullar förbi målvakten och in i mål. En delikatess! Han missade efter det en straff, vilket var mindre rutinerat. Kommentatorerna menade på att det var fel av straffskytt. Lätt att säga i efterhand! Jag tycker att det är en bra slagen straff, han lurar målvakten helt och hållet men får bollen lite för långt till höger och det blir en stolpträff. Alla straffar som inte går i mål är dåliga? Jo, så är det väl förvisso egentligen…

En annan Bayern spelare som jag är imponerad av är Philp Lahm, lagkaptenen. Han har varit bra väldigt länge och han har under en lång tid varit ordinarie i såväl lands- som klubblag. En fruktansvärt kompetent ytterback som är stark både framåt och bakåt. Bra kille helt enkelt.

Thomas Müller och Toni Kroos går ju heller inte att bortse från när Bayern nämns på bloggen. Två av de spelare som kommer att vara en stor och viktigt del i det tyska landslaget under en lång tid framöver. Ingen gjorde, enligt mig, något bestående intryck under dagens match men det finns där. Det visade inte minst Thomas i somras!

 

Nu blir det film.

 

Pudding


Pinsamt Barca!

En norrlandspojke slogs blodig av en gammal kanadensare och det är kanske bara att inse att det är så hockeyn ser ut. I fotboll så slåss inte spelarna med varandra fullt lika ofta, både på gott och ont kanske. Däremot fick vi idag se två stycken tränare se rött. Även om det aldrig hände något så utbyttes det ett par blickar som skvallrade om en viss ilska.

Jag hade också varit arg om jag stått i Filosfens skor. Men jag hade främst varit arg och besviken på mina spelare och inte på någon annan. När ett lag som Barcelona åker för att möta ett lag som Köpenhamn får det bara sluta på ett sätt. Det jag menar är att Köpenhamn är bara en hårsmån bättre än ett allsvenskt lag och då ett kryss, oavsett hemma- eller bortaplan, inte ens gå att drömma om. Nu blev det lika och visst ska Köpenhamn ha en eloge för det förtjänar dem. Men jag hoppas att både Filosfen och hans spelare våndas hela vägen hem till Katalonien. Hade jag varit Barcelonaspelare är jag inte säker på om jag klarat av att se min egen spegelbild imorgon bitti. Så dåligt är det att tappa poäng borta mot Köpenhamn om man spelar i ”världens bästa klubblag”.

 

De sociala medierna är för övrigt ett underbart verktyg. Twitter (där du dagligen kan följa undertecknad) startades det ett litet ”bråk” mellan Sneijder och van der Vaart. Sneijder var övertygad om att van der Vaart inte skulle ha en suck på att göra mål, han erbjöd även Tottenham en ny målvakt via e-bay. Van der Vaart svarade vänligt att han skulle göra mål och att de minsann inte behövde en ny målvakt för Inter skulle inte ges möjlighet att pröva denne i alla fall.

Det visade sig att van der Vaart hade rätt. Inter mäktade endast med ett mål och visst gjorde van der Vaart också mål. Undrar hur Sneijder känner nu?

 

Vill passa på att lämna lite sympatier även för Jesper Holmos, det börjar lukta super ettan för denne och hans Åtvidaberg. Det är tungt och chansen finns fortfarande att klara sig kvar även om den chansen inte är av någon större karaktär.

 

Pudding


RSS 2.0