Ola till Liverpool?

Liverpool har delgett att de har lagt ett bud på Ola Toivonen. Det första budet var egentligen skrattretande och landade runt omkring 60 miljoner svenska kronor. Det bör nästan betraktas som en skymf men det var en början, och nu beräknas budet ligga mellan 115 och 130 miljoner kronor. Ett bud i den ordningen är givetvis mer realistiskt och kanske till och med tillräckligt för att få PSV att överväga att släppa honom. För det borde inte finnas någon tvekan från Olas håll, det vore orimligt. Det sägs att lönen blir högre i Liverpool och det är en anrik klubb med mycket stolt historia och en stor revanschlust inför säsongen som nyss börjat. Det finns inga tvivel om att han borde åka, men frågan är om han är den optimala värvningen för klubben.

 

Roy har under hela sommaren uttryckt behovet av en anfallare som kan avlasta Torres. Är Ola den spelaren? Jag ser inte Ola som en stor målskytt, även om det är den rollen han iklätt sig i början av säsongen och även i träningsmatchen mot Skottland med landslaget. Men det är inte som målskytt Ola verkar längre. Han är inte en renodlad anfallare utan spelar helst i rollen som så ofta kallas ”nummer 10”-rollen, som släpandeanfallare. Det är just detta som gör att han passar in i Liverpool men samtidigt får övergången att bli mer tveksam. Liverpools lag i dagsläget är optimerat för att spela med en släpandeanfallare, men Roy har alltid föredragit att spela med två renodlade forwards. Det ska också tilläggas att på just nummer ”tio”-platsen spelar idag Stevie G och både Maxi och Joe Cole besitter kunskapen att lösa ut den rollen. Till Olas fördel ska väl tilläggas att Stevie G kan spela som balansspelare och Maxi och Joe Cole är båda att föredra att spela på kanten. Det öppnar för Ola.

 

Om jag var Roy skulle jag värva Ola?

Det kommer att bli en ekonomisk fråga. Det ryktas parallellt med Ola-ryktet om att Carlton Cole är på väg, men att han är lite för dyr för Liverpools idag ansträngda ekonomi. Carlton är en renodlad anfallare och han är dessutom stor och stark och kan därför både lösa rollen som ensam forward men också spela tillsammans med Torres. Om det ekonomiskt går att lösa en spelare som Carlton Cole hade jag valt honom före alla dagar i veckan. Han är som sagt skapad för att spela toppforward och man vet att han klarar av att spela i Premier League. Men med de ekonomiska problem som klubben uppges finnas i är Toivonen en budget värvning som skulle passa in i ett redan inspelat spelsystem. Dessutom besitter han en stor potential och en enorm talang. Men hellre Cole än Ola.

 

Ola blir alltså en form av budget lösning. Men jag betvivlar att han är optimal för att spela i Premier League och Liverpool i dagsläget. Men sen tror jag inte att Roy är den typen av tränare som skulle slänga ut över 100 miljoner på något han inte tror på. Det finns en sanning i att Ola är på väg, det är bekräftat utav klubben. Det talar också det för att han är på väg, naturligtvis.

 

För att göra röe Anders lite lycklig så skulle en övergång på 130 miljoner ge Degerfors IF cirka 3 900 000 svenska riksdaler. Inte illa kissat och det är givetvis ett välkommet tillskott i klubbkassan.

 

Pudding


Kommentarer
Postat av: Anders E

Du missade en nolla där. Det kommer snarare ge DIF knappt 4 miljoner.

2010-08-18 @ 07:38:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0