Ett lugn

Våra hjältar har landat, vissa exklusivare än andra men de är här. Bara ett stenkast från där jag nu sitter och avnjuter kvällens avsnitt av Fångarna på Fortet har våra hjältar sprungit ut idag för att förbereda sig inför allvaret. Alla förutom Zlatan har tränat idag då han haft fullt upp med att lyfta den rödsvarta tröjan för första gången.

 

För första gången på ett bra tag känner jag mig lugn inför en landskamp, ett skönt lugn. Truppen har under Eriks tid fyllts ut med en bra blandning av unga och gamla och en bra blandning av slit och lir. Och det är nog det som skapar lugnet, att vi har en stabil grund att stå på. De få frågetecken som finns handlar egentligen bara om vem som spelar på högersidan? Tyvärr blir det antagligen en icke fråga om Pontus Wernbloom eller Kim Källström som får spela, det blir antagligen den sistnämnde.

Zlatan såg väldigt glad ut igår när han äntrade San Siro igår. Han såg lika bekväm som nöjd ut och det värmer naturligtvis. Denna glädje kan vi bara hoppas att han tar med sig in i landslaget. Det såg ut så sist och det gillar vi.

 

Lugnet ser till synes ut att vara borta från Sundets Pärla och i helgen hände det som faktiskt verken fick eller skulle kunna hända, Malmö tog över serieledningen. Derbyt kommer fortfarande vara väldigt viktigt. Vinnaren där kommer att få initiativet, det som är positivt i det mörka är att Malmö har inte haft sin svacka än. Det negativa är att det känns som det är långt ur den svackan som Helsingborg är nu. Jag hoppas att det vänder snart. Lugnet infinner sig inte just nu. Men jag hoppas att det återkommer efter landslagsuppehållet.

 

Inget jätte bra inlägg, jag vet. Men det är något i alla fall.

 

Pudding


Lite Zlatan och annt gott.

Det är faktiskt lite spännande nu. Men frågan är hur nära Milan Zlatan egentligen är och hur gärna han egentligen vill gå dit? Jag tycker, som jag var lite inne på igår, att såväl Zlatan som Pep är ganska veka om de ger vika för en motig och obalanserad säsong. Hur bra tränare är då Pep? Han puttar ifrån sig alla som sticker ut mer än spelmässigt, till och med en den dyraste spelaren i klubbens historia. Hur gärna vill Zlatan vinna den där ”jävla Champions” (förstår inte varför tidningar alltid ska stava det med dj?)? Den vinner han inte i Milan, jag är ledsen Mikael Westin. Milan blir första steget neråt i karriären om han nu går dit och är han beredd att trampa på det hållet när han bara är 29 år gammal och egentligen ska vara på toppen av sin karriär?

Jag säger som Inters president sade nyss ”Zlatan, skriv inte på för Milan!”.

 

Pool börjar bli lite griniga mot sin förre tränare Rafa Benitez och det pratas allt mer om brutna löften. Rafa lovade klubben att inte ”ta” med sig några spelare från Pool till Inter, men det ryktas ständigt om så väl Masken som Kuyt. Den först nämnde ska mer eller mindre vara klar för Barcelona enligt Pool själva men det är i sammanhanget ganska ointressant. Rafa bemötte detta på ett helt underbart sätt genom att lite lugnt sådär svara ”Jag är tränare, och tränare kan inte köpa spelare. Det gör sportchefen eller presidenten, säger han till engelska medier”. Härligt med lite känslor.

 

Juventus ser ut att bli en av de stora utmanarna till en seger i Serie A. Klubben kan nu även räkna in Fabio Quagliarella i sitt ”stall”. Tycker att det är kul att någon Italiensk klubb satsar ungt.

 

Många Engelska klubbar jagar ny målvakt. Två klubbar som slåss om den förre Magpies målvakten Given, nu i Manchester City, är Fulham och Gunners. Anledningen till att Fulham letar ny målvakt kan vara starkt kopplat till Gunners det också då Gunners under nästan hela sommaren har velat få över deras nuvarande målvakt Mark Schwartzer. Intressant att följa, Gunners behöver en ny målvakt även denna sommaren.

 

Nu väntar möte med HoF och DO över en god lunch på Medborgareplatsen i Stockholm, alltid trevligt.

 

Pudding


Zlatan och Pep har misslyckats

Det tisslas och tasslas inte längre. Nu är det knappt något spel för gallerierna ens. Mino Raiola har aldrig tisslat eller tasslat, jag tror faktiskt att han är oförmögen att göra det också, när det gäller Zlatans vara eller icke vara i Barcelona. Däremot har han spelat för alla gallerier som möjligt kan finnas och han har faktiskt gjort det ganska bra. Zlatan pratar nu mera öppet om att Pep inte tycker om honom och kanske inte ens vill ha kvar honom. Pep är den enda som fortfarande försöker spela för galleriet, men han släpper på det även han.

 

Så detta föranleder till en sak. Att jag hade fel. Det gör ont att erkänna det men det är nog den bistra sanningen att Zlatan lämnar Barcelona efter blott en säsong. Det gör mig lite besviken och det borde Zlatan också vara. Inte för att jag vill döma ut Milan och Serie A, utan jag vill döma ut Zlatan och kanske Pep i just detta specifika fall.

 

Zlatans misslyckande

Zlatan kom från Inter som Serie A:s absolut bästa spelare. Han vann ligan, han var älskad och han vann skytteligan. Zlatan skulle vara den som inte bara tog över efter Samuel Eto’o utan han var den som tillsammans med Messi och Henry skulle ta Barcelonas spel till en ännu högre nivå.

Zlatan kom som en världsstjärna och han började som en världsstjärna. Det svenska folket tillsammans med i stort sätt hela Katalonien slickade sig om munnen, drägglade lite lätt och när ingen såg på passade på att smyga ner handen innanför byxorna i ren extas. Sen hände det något. Zlatan slutade göra mål och ynglingar som Pedro och Bojan förpassade världsstjärnan till bänken. Många gånger valdes Messi som central anfallare istället för Zlatan, kanske inte för att han gjorde det bättre egentligen men på grund av att Messi är Messi. Zlatan levde inte längre upp till sitt eget namn. Zlatan levererade inte längre på den absoluta topp nivå som han tidigare gjort. Zlatan klarade inte av att vara en världsstjärna i världens bästa lag. Zlatan misslyckades.


Pep’s misslyckande

Pep tog in en ”bad boy” av rang till de snälla och lugna pojkarna i Barcelona. Det är lite som att släppa låts en varg i en fårhage. Skillnaden är att Pep trodde att han skulle kunna få denna varg att anpassa sig till fåren, att bli en av dem. Pep trodde att han skulle kunna få Zlatan till att bli en av de kammade pojkarna i Barcelona men att han samtidigt kunde få ut det bästa av Zlatan, tyvärr fungerar inte den svenske stjärnan på det sättet. Zlatan är Zlatan, det är ett ganska välanvänt citat från Zlatan själv och det passar in precis här. Zlatan är Zlatan och kan inte vara på något annat sätt än på just sitt sätt. Zlatan är Zlatan och kan inte spela på något annat sätt än just sitt eget.

Pep tog sig ann en utmaning som handlade om att placera in Zlatan i ett fack, som dessutom inte var facket som låg överst där han i vanliga fall brukar ligga. Zlatan skulle i Barcelona placeras under Messi men ändå i en tro om att han är bäst i världen. Pep misslyckades att få Zlatan och laget att fungera tillsammans, Pep misslyckades att använda Zlatan för att göra laget bättre och på så vis ta dem till en ny nivå.

 

En flytt till Milan ser nu ut att bli av. Oavsett om man som Marcus Birro försöker se övergången till Milan som ett steg uppåt eller om man som jag ser det som ett steg nedåt så har Zlatan för första gången misslyckats i ett lag. Han misslyckades med tre fjärde delar av sin tid i klubben. Pep gjorde två misslyckade värvningar förra säsongen. Den ena märktes knappt och det var värvningen av Dmytro Chygrynskiy. Den andra var Zlatan och han har ju minst sagt märkts, då är ju allt trots allt precis som det ska.

 

Pudding


Pinsamt HIF!

Jag borde vara glad, jag borde le och sprudla av energi. Helsingborgs IF vann hemma mot Trelleborg. Men jag är inte glad. Jag är arg och besviken. Besviken på den klubb som jag älskar, som jag betalar pengar för att vara medlem i och som jag håller på i alla väder. I denna klubb finns det en spelare som jag och många med mig håller väldigt kär. Lagkaptenen Marcus Lantz är i mångt och mycket Helsingborgs IF. Marcus Lantz har under våren varit en av de absolut bästa spelarna i hela Allsvenskan. Marcus Lantz är spelaren som sluter som ett djur i försvarsspelet, han skulle aldrig lägga fingrarna i mellan i en tackling och för att toppa detta har han en känslig högerfot samt en bra blick för spelet.

Men under kvällen på TV delger han att det i dagsläget inte finns några förhandlingar mellan honom och klubben, vilket är ett måste för att klubben ska få ha kvar honom då hans kontrakt går ut efter denna säsong. Det är pinsamt att Helsingborg inte gör allt som står i deras makt för att få behålla honom. Marcus har ett par riktigt bra säsonger kvar och han borde göra dem i Helsingborg. Nu får ni skärpa er Helsingborg och ge honom precis vad han vill ha för att fortsätta!

 

Jag skäms över min klubb, jag mår dåligt och blir både arg och jävligt förbannad!

 

Pudding


Upp till kamp

SvFF

 

Nästa fredag börjar vägen på en ny dröm. En dröm om ett Sverige som skrattar och ler sig hela vägen till ett stort mästerskap. Ett Sverige som spelar rolig och offensiv fotboll men på gammal manér tar sig till mästerskap efter mästerskap, är ju trots allt det många av oss svenskar drömmer om. Än så länge är det bara en dröm, men en realistisk dröm.

 

Zlatan är den ende enligt förbundskaptenen som är säker på sin plats i startelvan. Jag tror dock bara att det finns tre osäkra platser när Erik Hamrén nu ska göra sin första tävlingsmatch som förbundskapten. Kampen mellan Pontus och Kim är nog inte avgjord på förhand, vem som spelar på högerkanten är inte klart då såväl Johan, Chippen och Sebastian finns att tillgå och sen är det fortfarande en kamp om högerbacken mellan Sebastian och Mikael. Alla andra platser är förutbestämda, tror jag.

 

Min startelva: Isak – Mikael, Olof, Daniel, Behrang – Anders, Pontus – Sebastian, Ola, Emir – Zlatan.

Se det som en utmaning att jag bara använder förnamn.

 

HIF

Ikväll spelas en viktig match på Olympia. Helsingborg tar emot Trelleborg hemma och Helsingborg behöver en seger för att återigen toppa allsvenskan. Jag ser fram emot matchen med skräck blandad förtjusning. Det blir en tuff kamp ikväll. Helsingborg saknar halva backlinjen (Joel och Holger) samtidigt som Lantzen avtjänar sista matchen på sin avstängning efter att ha förföljt domare Martin Hansson, vilket i sig kändes väldigt korkat. Under normala förutsättningar vinner Helsingborg alltid hemma. Nu är inte förutsättningarna normala, men vi måste segra ikväll. Förlust får inte finnas på kartan. Det är inte ikväll vi ska lämna över förarsätet till Malmö, det är inte någon annan kväll heller för den delen.

 

För övrigt så undrar jag när Gunners ska värva en skaplig målvakt? Börjar bli ont om tid.

 

Pudding


Hjältedrömmar

Vi drömmer om guld och gröna skogar. Vi vill inget hellre än att se våra hjältar vara just hjältar på de största scenerna där bara hjältar och titaner får slåss. Sen finns det alltid dem som vill dräpa hjältarna, ibland av avundsjuka och ibland av rent förakt och hat. Sen finns det de som egentligen bara ville hjälpa hjältarna till nya och ännu större dåd, men som till slut inser att det inte fungerade. Det är med det sistnämnda vi står idag. En dag efter att han som inte bara är hjälte utan av många ses som en av Kataloniens största gudar visade att han klarade sig alldeles utmärkt utan sin svenske lekkamrat och medspelare.

När Barcelona värvade Zlatan från Inter för ungefär ett år sedan var det för att de ville göra honom till en större hjälte och få ännu fler titlar till klubben. Det gick inte som planerat och igår satt vår svenske hjälte på bänken under hela supercupfinalen och i svenskpress målas det nu ut som en tydlig passning från Barcelonas ledning om att de vill bli av med honom. Det ryktas om Real Madrid, det ryktas om Milan och Manchester City håller ihärdigt fast vid att de vill ha över honom till de brittiska öarna. Men frågan är vart den svenske hjälten väljer att utföra sina hjältedåd under hösten och våren? Jag står fast vid Barcelona. Jag tror inte att han är ”färdig” med sin tid där, jag tror inte att han är nöjd med vad han har uträttat. Och om petningen igår var en passning till Zlatan om att de ville bli av med honom, men det bryr sig inte Zlatan om. Och stannar han så har han visat under sensommaren att han både vill och förtjänar en start plats. Jag tror han är beredd att kriga.

 

Zlatan har varit en banbrytare under hela sitt liv. Jag är av den uppfattningen att Zlatan är en av de stora anledningarna till ”den nya generationen” svenska fotbollsspelare ser ut som den gör. Inte bara att de är mer tekniska utan för attityden också. För när ”små”-killarna och tjejerna såg Zlatan inte bara våga göra en eller två gubbar gång på gång på tv:n utan också klarade av det, så väcktes ett intresse för många andra att klara detsamma.  Zlatans kaxighet har fött andra som vågar ta för sig och det är inte längre lika fult att inte bara säga utan också mena att ”jag ska bli bäst i världen”. Sen har han också öppnat en dörr för många andra invandrande killar och tjejer. Idag bär många av de nya och förmodade hjältarna namn som Emir Bajrami, Kosvare Asllani och Denni Avdic med mera. Det är också mycket Zlatans förtjänst.

 

Zlatan är oerhört viktig för svensk fotboll. Jag tror att han kommer att kriga sig till en startplats i Barcelona och jag tror inte att det var Peps val att bänka honom igår. Sen behöver Barcelona honom i stjärnkampen mot Real Madrid.

 

Pudding


AIK blöder.

– Jag gillar inte att ta ordet problem i min mun. Men jag kan säga att man har allvarliga problem här.


AIK är en klubb som redan innan gårdagen haltade av alla slag de fått ta, externt men framförallt internt. Igår beslutade sig ett fåtal, eller de kanske var fler det framgår inte riktigt, AIK anhängare om att inte bara kasta sten och flaskor på motståndarna utan även skära upp strupen på sin egen klubb. Även om AIK under en längre tid jobbat på att ta livet av sig själv, och de har varit nära ett flertal gånger, så kan det som hände igår mycket väl vara den dödande stöten.

 

Det som hände igår var att AIK möte ett lag från Sofia, Bulgariens huvudstad, i kvalet till Europa League hemma på Råsunda. Matchen i sig slutade 0-0 inför de knappa åttatusen åskådare som befann sig på plats, bara det är ett skämt. AIK skapade en del chanser under matchen och var, vad jag har förstått det som, det bättre laget och har definitivt en chans att ta sig vidare efter returen borta mot Sofia. Frågan är bara om det blir någon retur?

För det som följde efter matchen var att antal AIK anhängare attackerade domare, Uefa-delegater och Sofia spelarnas buss med både spelare, tränare och sportchef i. Detta med allt från knuffar till gatustenar. Spelare ska ha blivit träffade av flaskor och stenar medan en av Uefa-delegaterna fick sin mobil sönder trampad samtidigt som de blev knuffade på.

 

Dessa händelser kan leda till avstängning från allt Europa spel för klubben och det förtjänar dem. Jag vet att jag tidigare här på bloggen har sagt att vi ska stötta AIK men nu förtjänar de ingen stöttning längre, även om de hade behövt det. Jag brukar inte anse att klubbarna ska behöva ta ansvar för de anhängare som i folkmun kallas för huliganer, men nu är det dags att lösa problemet AIK och då får ni stå till svars för att ni inte har högre säkerhet än så här!

Nu läggs det ett jobb på AIK, de andra klubbarna i Svensk elitfotboll och på SvFF som måste se till att något liknande aldrig händer igen! Aldrig.

 

Utöver gårdagens händelser rasar nu spelarfacket på AIK och menar på att klubben begått kontraktsbrott när de nu stängt av Walid Atta för spel ”tills vidare”, vilket förklarades som hela säsongen, när han vägrade att skriva på ett nytt kontrakt för AIK. Nu försöker klubben att smeta över detta med att det mer eller mindre rörde sig om en vanlig petning.

AIK blöder och dem blöder på tok för mycket.

 

När jag och Jesper Holmos vandrade hem häromdagen gick vi om Alex Miller, AIK:s tränare, och jag konstaterade ganska fort att han såg allt annat än pigg ut. Han har mycket huvudbry just nu och övertagandet av AIK har nog inte varit riktigt vad han väntade sig.

 

Pudding


Ola till Liverpool?

Liverpool har delgett att de har lagt ett bud på Ola Toivonen. Det första budet var egentligen skrattretande och landade runt omkring 60 miljoner svenska kronor. Det bör nästan betraktas som en skymf men det var en början, och nu beräknas budet ligga mellan 115 och 130 miljoner kronor. Ett bud i den ordningen är givetvis mer realistiskt och kanske till och med tillräckligt för att få PSV att överväga att släppa honom. För det borde inte finnas någon tvekan från Olas håll, det vore orimligt. Det sägs att lönen blir högre i Liverpool och det är en anrik klubb med mycket stolt historia och en stor revanschlust inför säsongen som nyss börjat. Det finns inga tvivel om att han borde åka, men frågan är om han är den optimala värvningen för klubben.

 

Roy har under hela sommaren uttryckt behovet av en anfallare som kan avlasta Torres. Är Ola den spelaren? Jag ser inte Ola som en stor målskytt, även om det är den rollen han iklätt sig i början av säsongen och även i träningsmatchen mot Skottland med landslaget. Men det är inte som målskytt Ola verkar längre. Han är inte en renodlad anfallare utan spelar helst i rollen som så ofta kallas ”nummer 10”-rollen, som släpandeanfallare. Det är just detta som gör att han passar in i Liverpool men samtidigt får övergången att bli mer tveksam. Liverpools lag i dagsläget är optimerat för att spela med en släpandeanfallare, men Roy har alltid föredragit att spela med två renodlade forwards. Det ska också tilläggas att på just nummer ”tio”-platsen spelar idag Stevie G och både Maxi och Joe Cole besitter kunskapen att lösa ut den rollen. Till Olas fördel ska väl tilläggas att Stevie G kan spela som balansspelare och Maxi och Joe Cole är båda att föredra att spela på kanten. Det öppnar för Ola.

 

Om jag var Roy skulle jag värva Ola?

Det kommer att bli en ekonomisk fråga. Det ryktas parallellt med Ola-ryktet om att Carlton Cole är på väg, men att han är lite för dyr för Liverpools idag ansträngda ekonomi. Carlton är en renodlad anfallare och han är dessutom stor och stark och kan därför både lösa rollen som ensam forward men också spela tillsammans med Torres. Om det ekonomiskt går att lösa en spelare som Carlton Cole hade jag valt honom före alla dagar i veckan. Han är som sagt skapad för att spela toppforward och man vet att han klarar av att spela i Premier League. Men med de ekonomiska problem som klubben uppges finnas i är Toivonen en budget värvning som skulle passa in i ett redan inspelat spelsystem. Dessutom besitter han en stor potential och en enorm talang. Men hellre Cole än Ola.

 

Ola blir alltså en form av budget lösning. Men jag betvivlar att han är optimal för att spela i Premier League och Liverpool i dagsläget. Men sen tror jag inte att Roy är den typen av tränare som skulle slänga ut över 100 miljoner på något han inte tror på. Det finns en sanning i att Ola är på väg, det är bekräftat utav klubben. Det talar också det för att han är på väg, naturligtvis.

 

För att göra röe Anders lite lycklig så skulle en övergång på 130 miljoner ge Degerfors IF cirka 3 900 000 svenska riksdaler. Inte illa kissat och det är givetvis ett välkommet tillskott i klubbkassan.

 

Pudding


En helg med Tjörnarp senare

Vet att det har dröjt och jag ber om ursäkt för allt detta. Inte för att jag är av uppfattningen att någon är direkt besviken över att bloggen legat på dekis i ett par dagar, även om det vore dröm scenariot. Nu ska jag dock försöka göra ändring i saken och återigen bli mer frekvent i min uppdatering.

 

Vad har då hänt de senaste dagarna?

TB&IF har varit inblandad, i såväl A- som B-lagsmatcher. Undertecknad deltog i båda, om än väldigt knappt.

Med A-laget blev det en lika skön som säker vinst. Även om det var spännande in i slut minuterna. Mer om detta finns det givetvis att läsa hos TBoIF-support.

B-lagsmatchen gick inte lika bra resultatmässigt, dock så gör vi utefter både de inre (antalet spelare) och de yttre (vädret då det var kvavt och hitt som i en sm…) förutsättningarna. Tycker att både Tim-Tom och Frykis gör vars en bra halvlek i målet, Basse sliter på bra och Håkan visade gammal hederlig form. Själv är jag mer nöjd med andra halvleken som jag gör, då jag går ner och spelar mittback tillsammans med Dennis. Men bristen av träning (eller motion överhuvudtaget) gjorde sig påmind redan en tidig bit in på första halvlek.

 

Zlatan fortsätter ungefär där han slutade i Barcelona även när han kom tillbaka efter landslagsuppehållet. Han gjorde helt enkelt mål. Nu ryktas det återigen att han ska vara på väg bort och denna gång (eller var det förra gången?) till Manchester City, som enligt alla möjliga tidningar har erbjudit Zlatan 5,5 (fem och en halv) miljoner svenska kronor i veckan (var sjunde dag!). Vilket är en helt sjuk lön, det är bara sjukt. Undertecknad hävdar dock fortfarande att Zlatan stannar i Barcelona i alla fall en säsong till. Han tål inte att misslyckas och nu har han dessutom börjat väldigt bra. Återstår att se om ”super-anfallet” med Zlatan, Villa och Messi blir så bra som i alla fall Villa tror. Det känns som om det skulle kunna bli riktigt farligt.

 

Annars är Premier League igång igen och det är skönt. Joe Hart, som nu är tillbaka i City, vaktade stolparna borta mot Spurs och som han gjorde det. Joe fick, framförallt i första, chansen att visa upp hela sitt register och han tog den. Det var allt från fina fotparader till reflexräddningar. Riktigt bra match!

 

Nej mina vänner, i mina ögon har det inte hänt särskilt mycket i fotbolls väg under den knappa veckan jag varit borta. Det ska väl tilläggas att MFF knappade in två poäng serieledarna efter helgens matcher, men vi leder än!

 

Pudding


Ny vunnen kärlek

Vi människor är lätta att få in i förälskelse, le och vi ler med dig, dansa och vi dansar efter, krama och vi kramar med er. Med det ”nya” landslaget ler vi alla och väldigt få kan låta bli att känna den förälskelse som spridit sig i landet. För att låna några ord från Danne Karlsson, Bromöllas enda ledamot i Värnpliktsrådet genom tiderna, så skulle jag uttrycka det något i stil med att det lät som att alla bara frågade sig varför inte vi vann VM. Inte för att vi är bättre på fotboll än varken Spanien, Holland eller Tyskland, utanför att vi är på nytt förälskade i den svenska landslagsfotbollen. Så enkelt kan det vara och kärlek behöver inte vara svårare än så.

 

Igår tog även Tjörnarps Boll & Idrottsförening (TB&IF) vara på chansen att klamra sig fast i toppen. TB&IF tog en resa till Verum och fick tyvärr se många spelare sitta på läktaren med avstängningar. Detta brydde sig dock verken coach B eller spelarna om utan de gick ut och gjorde, enligt resultat, en bra match. Jag väntar ivrigt på rapporten som i eftermiddag, har jag hört från starka källor, släpps på TBoIF-supports hemsida. Den lilla information som dock har letat sig hela vägen upp till Stockholm är dels att det blev en seger med 5-0, Tim-Tom gjorde två mål och mr. Lack svarade för fem minuter som anfallare. Imorgon ska dem på det igen. Då är det hemmamatch Wisseltofta IF på Tjörnevallen och vid seger knappar TB&IF in ytterligare på lagen ovanför, som har vid dagens dato en match mer spelad.

På söndag ska även jag göra comeback i TB&IF-tröjan då B-laget möter WAFF hemma på Tjörnevallen. Ska bli intressant, konditionen är dessvärre inte på topp men jag har tre träningar i närtid nu i alla fall vilket inte var fallet senast det begav sig. Tjörnevallens matta har dessutom blivit väldigt fin, det är beröm både till vaktmästare Sven och till Höörs kommun som betalat kalaset.

 

Helgens tider på Tjörnevallen blir alltså följande. Tycker att alla ni som har tid över bör åka dit.

  • Fredag 13/8 19:00 Tjörnarps B&IF mot Wisseltofta IF
  • Söndag 15/8 16:00 Tjörnarps B&IF (B) mot WAFF

 

Annat smått och gott

 

-         Tyskland som gjorde halva världen lite små kär och rosiga om kinderna i somras går inte att lite på i en träningsmatch mot Danmark, är beprövat av egen erfarenhet!

-         Danska landslagets boxare Christian Poulsen har skrivit på för Pool, det är tydligt att han är den som ska fylla hållet efter flyktande Javier Mascherano.

-         Tartan Army intog igår Stockholm och Råsunda och som de gjorde det, det enda med koppling till Skottlands landslag som håller världsklass.

-         Lasse Ohly vill sänka(!) spelarskatten för att höja kvaliteten på svensk klubbfotboll, lite oväntat inlägg från vänsteryttern kan tyckas.

-         Kim Källström var bitter efter petningen, det kan jag förstå, och vägrade prata med media efteråt, det kan jag inte förstå. Nu får han, om än väldigt mild, kritik från förbundet då de inte tycker att han agerat på rätt sätt. Annat var det förr på Lasse Lagos tid då spelarna kunde bojkotta media utan några reprimander.

 

Pudding


Min nya favorit

Har fått en ny favorit i landslaget, Pontus Wernbloom. Han har en spelstil som tilltalar mig, ett riktigt rivjärn som springer och springer och fortsätter springa. Sen blir jag bara så glad när jag ser intervjuer med honom, likt den nedan. Pontus spelar dessutom från start ikväll bredvid Svensson och jag tror att han är en bättre deffensivmittfältare än Kim, men som jag nämnde härom dagen så borde Svensson bli petad till förmån för Pontus och inte Kim. Annars en ganska väntat uppställning.Pudding

Kaptenen som grät i stället för att kriga

Oönskad och bespottad många gånger. En diva utan dess like som av någon underlig anledning fick bära både nummer tio och lagkaptensbindeln i Gunners. Men han var aldrig någon äkta gunner och han var aldrig älskad av fansen. William Gallas är en mittback som håller hög klass, men det är inte den typen av mittback som blir lagkapten och som du som tränare borde våga bygga ett lag kring.

När Eduardo fick sitt ben avsparkat i en match mot Birmingham satt William och grät. Kaptenen klarade inte av att hålla ihop sitt lag. När detsamma hände Aron Ramsey tog Cesc, den nya och nuvarande kaptenen, tag i sitt lag och fick dem att vinna för Ramsey. Williams lag föll som ett pussel tillsammans med honom själv.

 

Anledningarna till att William Gallas aldrig varit accepterad i Gunners är säkerligen många. Men två saker är lätta att peka på. Han tycker själv att han varit den stora stjärnan i Gunners under hela sin tid i klubben, det är inte den attityden du har när du spelar i en klubb som Gunners. Sen kom han från stadsrivalen Chelsea till Gunners i en bytes affär mot Ashley Cole. William är nu lika omtyckt i Chelsea och av deras supportrar som Ashley är i Gunners och av deras supportrar.

 

Gunners bittraste rival är långt ifrån lag som Chelsea eller, som många verkar tro, Manchester United utan det är Tottenham Hotspurs. Personen som senast gjorde en övergång mellan de två klubbarna var Sol Campbell, som i dag spelar i Magpies, och han är och kommer för evigt vara hatad av Tottenham supportrarna. Det för att han svek Tottenham och gick gratis till Gunners.

Anledningen till att jag nämnt allt detta ovan är för att det nu har spridits ett rykte om att William är på väg till just Tottenham. Ryktet säger att han under dagen ska ha fått ett erbjudande och han har tio dagar på sig att besluta om han vill flytta till den nyblivne Champions League klubben. Bitterheten i det hela kommer vid en eventuell övergång inte vara lika stor som när Sol vandrade över till Gunners. Men genom att bli den tredje personen att vandra mellan båda klubbarna kommer att sätta sina spår och jag tror det är precis det William vill göra. Att spela för Tottenham, så fall den tredje Londonklubben han spelar för, visar att han är ”större” än lagen han spelat för. Han visar att han är större än all historia och det är precis det som William vill, tror jag. Det behöver inte vara så men i min värld låter det inte helt otroligt.

 

William har under sommaren ryktats vara på väg till såväl Liverpool som till Juventus, det enda som i dagsläget är klart är att han kommer att lämna. Hans nummer i Gunners är taget av en annan spelare och den bindeln som han för ett tag sedan fick har han sedan länge fått lämna ifrån sig.

På en bra dag är William en fantastisk mittback. Men när det går emot är han inte den ledaren han utger sig för att vara. Han bryter ihop och sitter till slut där gråtandes på planen. Så frågan är om han klarar en förlust på Emirates och alla de slagord som kommer att bli skrikna efter honom?

 

Pudding


Svennis på väg till Villa?

Premier League kommer närmre och närmre sin början. Länge har det mesta snacket handlat om vilka fler nyförvärv som ska anlända till Manchester City, vem som ska få vakta Gunners mål den kommande säsongen och frågan har upprepats gång på gång om samma Gunners får behålla sin lagkapten eller om han lämnar för Barcelona.

Men så, mitt i alla cirkus kommer det en blixt från klar himmel. Den förre detta Celtic-tränaren Martin O’Neill lämnar sitt uppdrag som tränare för Birmingham-klubben Aston Villa. Det med mindre än fem dagar kvar till ligan tar sin början och klubben står alltså nu utan sin tilltänka tränare. Anledningarna till varför han valt sluta sägs framförallt handla om att han och klubbens styrelse inte kommit överens angående hur vida deras stjärnor ska säljas och hur de pengarna ska användas. Det uppges också vara så att det har funnits en bristande tro på tränaren från spelarnas håll. Allt är dock egentligen bara spekulationer.

 

Det som är ren fakta är dock att Aston Villa, som kom på sjätteplats föregående säsong, nu står utan tränare och det kommer att göras ett massivt arbete för att finna en ny. Av en ren händelse så börjas det återigen att spekuleras i att Sven-Göran Eriksson ska vara på väg tillbaka till engelsk klubbfotboll. Och visst skulle vi gilla det?

Svennis, som han då kallas i folkmun, gjorde ett bra jobb i Manchester City och trots att han fick sparken kunde han gå därifrån med sitt huvud högt. Det har dock inte varit samma visa i Mexico och Elfenbenskusten, men på det senare fick han en förfrågan om fortsättning. Svennis har dock uttryckt att det finns ett sug av att komma tillbaka till engelsk klubbfotboll. Jag tycker att Aston Villa är en lämplig klubb för Svennis. Det är en klubb som är hyfsat stabila och för tillfället innehåller en del lovande, för att inte säga redan bra, spelare i Milner, A. Young och Agbonlahor.

 

Det ska tilläggas att för tillfället är det Bob Bradley, som idag är förbundskapten för USA, som ses som favorit. Jag hade dock hellre sett Svennis, men det är kanske också för att jag är svensk. Frågan blir ju bara om Aston Villa har råd med att ha Svennis som tränare?

 

Pudding


Ett frenetiskt pillande i skrevet

Ett frenetiskt runkande

 

Fotbollsreportrarna sitter hemma och pillar frenetiskt sig själv i skrevet. Det skakas och skakas, för en natt som denna duger bara det finaste. Han är tillbaka, han är tillbaka lyckas de stöna fram mellan skakningarna.

Jag blir lite illamående. Det må vara att Zlatan är tillbaka men inte bör det få alla fotbollsreportrarna att tända till på alla cylindrar. Zlatan blev influgen med ett privatplan bekostat av Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) och det givetvis med all rätt och landade vid sexton snåret i Stockholm. Zlatan har varit på försäsongs jippo (det är inte värdigt att kalla det turné) i Asien med sitt Barcelona och landade först i förmiddags i den Katalanska huvudstaden för att sedan flyga till Sverige. Givetvis var det en trött Zlatan med jetlag som äntrade Råsunda för att träna, det blev bara 45 minuter av den totalt två timmar långa träningen. Och för detta går den svenska reportereliten igång som om Zlatan redan tagit sitt Sverige till EM.

Jag kan hålla med om att det är både viktigt och stort att han är tillbaka. Men han gör 45 trötta minuter, pratar lite med media och plötsligt toppar han såväl Bladets som Fotbollskanalens sidor. Jag tycker inte att det är så stort. Ser knappt poängen att han tränade idag överhuvudtaget. Bättre att få två riktigt bra träningar imorgon och under kvällen kanske vara ombytt och bara ”mingla” runt. Detta tillsammans med de andra spelarna som spelat tätt inpå dagens träning.

 

De unga spelarna borde stå i fokus


Att Zlatan är tillbaka får mest positiva konsekvenser. Det förpassar dock en rad unga spelare till bänken. Marcus Berg kommer inte under några omständigheter att ta en plats, då den enda platsen han är förmögen att spela på är den Zlatan nu tar. Ola Toivonen har övertygat under sommaren och gjorde två mål i ligapremiären för sitt PSV och han spelar i rollen som släpande forward i sitt klubblag och det mesta talar för att han gör det i landslaget också. Det i sin tur gör att Kim Källström antagligen tar klivet ner för att spela som defensivmittfältare tillsammans med Anders Svensson och det gör att det inte finns någon plats kvar för Pontus Wernbloom. Det sistnämnda tycker jag är väldigt synd. Jag är av tron att Anders Svensson inte håller i två år till och kommer därför inte att vara bra nog för att spela EM 2012. Detta borde Erik Hamrén ha i åtanken när han nu bygger upp sitt manskap, därför borde de unga stå i fokus och Pontus borde ta en plats från start.

Av samma anledning ser jag helst att Erik väljer bort Chippen. Det finns utrymme för att spela Sebastian Larsson som högerytter och Mikael Lustig som högerback, om han inte bör välja Johan Elmander som ytter och Sebastian som back. Det är två väldigt dugliga alternativ. Det första känns kanske mest relevant.

 

Så där härligt kaxiga

 

Det är skönt när ens lag får vind i seglen och människor äntligen trillar ut och vågar säga något. Allt för länge har det varit tyst från allt för många. Det är ännu bättre när de inte har en aning om vad de pratar om utan bara hasplar ur sig massa hat och en tro om kärlek. Välkommen du klassiska medgångssupporter!

Det är av vikt att vara sådär lagom kaxig, att våga sticka ut hakan i rätt tid och om rätt sak. Att vara en supporter handlar om att älska och inte om att hata. Att vara en supporter handlar om att visa stöd och kärlek, inte rädsla och förakt. Det är så supporterkulturen borde byggas. Och det är så det byggs en bra och stadig supporterkultur kring vårt kära landslag.

 

Pudding


En tung helg

Jag blundar och sväljer. Vi tappade i denna omgång, vi förlorade två poäng. För första gången under 2010 tappade Helsingborgs IF poäng hemma på Olympia. Det som skulle bli en säker seger mot ett sargat och utskrattat Djurgården förvandlades på bara några minuter till en nagelbitare.

Slagen från Djurgårdarna kom fort och det kom två stycken. Erik Edman missar en hemåtpass till Pär Hansson och bjuder en djurgårdare på ett friläge. Plötsligt stod det 0-1 och ingen visste vart det kom ifrån. Olympia stod i chock. Strax efteråt får Marcus Lantz syna det röda, om det är rätt eller fel tänker jag låta vara osagt eftersom jag är lite färgad i frågan. Lantz tyckte själv att Martin Hansson gjorde en direkt pinsam match medan andra påstår att han till och med var bra(?). Det jag efterlyser är att en domare, särskilt på denna nivån, ska bedöma situationer likvärdigt. För när Helsingborg har vänt matchen och tar ledningen med 2-1 (Alexander Gerndt kommer in och gör en riktigt bra halvlek) överfaller Mattias Jonson Helsingborgs mittfältare May och blir bara varnad. Med en jämn bedömning hade han mött samma öde som Lantzen gjorde (eller tvärtom). Mattias Jonson gör senare dessutom ett av Djurgårdens mål vilket gör att situationen blir allt viktigare. Det är därför jag är både arg och besviken på Martin Hansson.

Men för att se det positivt så krigar laget till sig en poäng (kvitteringen kom i nittioandra minuten!) trots att de kom i underläge vid två tillfällen och den kanske viktigaste spelaren utvisad. Starkt också av Alexander som gör samtliga tre mål och visar att det inte bara tillfälligheterna som gjorde honom bra utan att han håller även på Allsvensk toppnivå.

 

Sedan begav sig Malmö FF till Örebro för att spela mot just Örebro. Jag trodde på en jämn match präglad av mycket kamp och vilja från hemmalaget, som tidigare besegrat Ellos på bortaplan och som dessutom är kända för att vara svårslagna på hemmaplan. Malmö gjorde något de aldrig gör annars, de slopade historia böckerna och vann matchen med 3-0. Det är starkt och det ledde till att det nu bara är tre poäng mellan ettan och tvåan i serien. Biljetterna till derbyt har tickat fort och det återstår bara ett hundratal biljetter nu.

 

Det där med rosabollar känns inte som lösningen, ber så mycket om ursäkt Emelie men tror verkligen inte att det blir bättre då.

 

Kristianstads DFF (KDFF) går som alla kanske vet ganska hårt på knäna just nu, spelarna har inte fått ut några lönar de senaste tre (?) månaderna och är nu mitt inne i en strejk. Som jag sa till Eddie (halva TBoIF-support för övrigt) i lördags när vi sammanstrålade att jag tycker att det både är positivt och negativt att de gör som de gör. Givetvis så tycker jag att det är rätt att spelarna visar att det inte är ett alternativ att de inte får betalt. Samtidigt blir det ju en negativ effekt av att de inte spelar både för den skånska och svenska damfotbollen. En klubb på elitnivå ska inte ha sådana ekonomiska problem att de inte kan betala sina spelare. Hur som haver så väntar det en match för KDFF borta på söndag. Om inte spelarna fått sina löner till dess så kommer de inte heller att spela, vilket i sådana fall kan få förödande konsekvenser ibland annat uteslutning ur serien. I längden så finns det ju en överhängande risk att klubben dessutom går i konkurs. Det vore absolut inte bra för damfotbollen. Detta får ni lösa snarast KDFF, helst idag!

 

På onsdag är det serieomstart för Tjörnarps B&IF. Detta borta mot Verum och det är många avstängningar som hägrar. Bland annat så är Juan, Karate-Jocke och Dansk avstängda. Jag har för mig att där är ytterligare en som är avstängd, typ Mogge? Jag tror ju givetvis att Tjörnarps stolthet fixar det ändå. Verum är ju inte det bästa laget i serien. För de som inte visste det så tappade serieledande Jägersborg poäng mot jumbon Östanå Bruk i fredags och det lovar ju gott. Lycka till på onsdag pågar så ses vi på fredag!

 

Pudding


SvFF försöker döda damfotbollen

Frågan är om Lars-Åke Lagrell (LAL) tycker att han har fått för lite tid i media på sistone? Är han kanske bitter över att den största idrottshändelsen i Sverige under året är att trion Bolt, Gay och Powell ska springa hundra meter på Stadion imorgon? Oavsett anledning så står han för två blunders på väldigt kort tid och det skapar ju givetvis lite oro.

 

LAL och Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) funderar nu på att göra justeringar för att göra damfotbollen bättre och mer attraktiv, so far so good. Problematiken kommer i de funderingar som förbundet diskuterar. LAL och SvFF diskuterar förändringar på bollen, både i vikt och i storlek. LAL har lagt örat nära diskussionerna som skett runt om oss i våra grannländer och tänkte att det låter fränt. Men nej LAL, detta är fel!

Att minska vikten på bollen är till att omöjliggöra den. Gör du en vikt minskning så blir bollen mer som en badboll, och poängen med viktminskning försvinner. Poängen måste ändå vara att spelarna ska kunna slå längre bollar i så väl luften som på marken. Det går inte att göra med en boll som inte väger något. Spelaren behöver då trycka till bollen hårdare för att få den att gå längre längs marken om bollen väger lite och i luften så räcker det att det kommer en lätt bris och spelaren kan förvånat se hur ba… fotbollen försvinner ut i publiken (eller skogen för den delen). En lättare boll får alltså inte vara ett alternativ!

En mindre boll är att omyndigförklara spelarna. En mindre boll ökar, kanske eller också kanske inte, bollbehandlingen. Men det blir samma problem som ovannämnt då en mindre boll automatiskt väger mindre och spelaren behöver ta i mer för att slå en lång passning och det är mindre vikt som ska skära genom vinden. Alltså borde detta heller inte vara ett alternativ.

 

Elin Ekblom Bak har skrivit en krönika om detta på Bladet idag och hon trycker på den kanske viktigaste faktorn, att där finns ingen inom damfotbollen som tycker detta är ett bra beslut. Vilket borde väga tungt när LAL sitter i styrelserummet och viftar med ordförandeklubban. Annars omyndigförklarar han damfotbollen ännu mer.

Det som också blir ett problem om Sverige ensamt väljer att göra denna förändring så faller våra klubbar i internationella sammanhang och likaså gör vårt landslag. För det fungerar inte att spela med olika bollar, det måste vara samma. Svensk damfotboll står sig gott internationellt och detta är inget du ska fördärva med ett korkat beslut LAL. Om du nu tvunget ska förändra sporten på en så stor punkt så lyft det via Uefa eller FIFA!

 

I sin krönika lyfter Elin upp att svensk damfotboll har utvecklats enormt de senaste tio åren och ja det har den, men mest på högre nivåer. I de lägre divisionerna så står det väldigt still. Många tränare tror att de tränar ett sämre herr- eller herrjuniorlag. Det ska spelas en fotboll med långa bollar på anfallarna och så vidare. Det är detta som dödar damfotbollen och får många att tycka att den är fruktansvärt tråkig. För på lägsta nivå så sätter ytterst få en långboll på ”läppen” och lika få är förmögna att ta emot den. Detta leder också till att det är få som kommer och tittar på damfotboll, det är oftast bara släkt och de närmsta vännerna samt några från herrlaget och några juniorer. Detta händer i Tjörnarp detta händer i Tyringe och jag är övertygad om att de inte är de enda ställena.

Nyttja lagets styrkor är inte det svåraste. Som sagt så sätter få damlagspelare de långa bollarna. Men nästan varje människa kan passa en boll fem meter till personen bredvid och nästan varje människa kan springa. Passa och spring, passa och spring, passa och spring, passa och spring, passa och spring. Så svårt är fotboll. Det gäller bara att få laget till att spela efter sina förutsättningar. Ett kortpassningsspel med mycket rörelse hade både varit mer attraktivt men också betydligt lättare att utföra än de 25-50 meters passningarna som tränarna vill se idag.

Detta är alltså ett tränar och attityds problem. Inte ett boll relaterat problem. Lös tränar frågorna istället för att pilla på bollarna! Detta ska förbundet (om än de regionala förbunden) satsa på och låt FIFA och Uefa pilla på bollarna om det ska förändras något där.

 

Du kan tycka vad du vill om damfotboll, jag är inte världens största fan men det är fortfarande fotboll och en del av fotbollen som Sverige faktiskt är väldigt bra på. Vi blir inte bättre genom att förändra regler och paragrafer utan genom att få in bättre och taggade tränare som vill träna damlag. Inte som fått uppgiften för att ingen annan ville ha den.

 

Det andra super beslutet som LAL och SvFF fattat i dagarna är att Djurgården inte får möte Göteborg hemma på Stadion på grund av säkerhetsrisken. Det kan jag förstå. Men nu tvingar förbundet DIF att spela på Råsunda (förbundets egen arena) och det kostar klubben 525 000 kronor att hyra Råsunda för en match. Till skillnad mot Stadion som kostar 200 000. Det är helt rätt LAL, kräv ut pengar från de otroligt rika klubbarna i Allsvenskan. Det är detta som främjar svensk fotboll!

 

Zlatan är tillbaka i landslaget i alla fall, SvFF har lyckats med något. Men om det kommer fler succé grejer likt dessa är det kanske dags att byta ut LAL?

 

Pudding


Det finns ingen ondska i pengar.

Det finns ingen ondska i pengar. Ondskan ligger i på vilket sätt de används – Mahatma Gandhi.

 

Kim Källström berömde igår Manchester City och deras sätt att använda sina pengar. Många säger att det City gör är dåligt för fotbollen och således ren ondska. Medan Kim menade att det City gör med sina pengar är bra för fotbollen och dess spelare. Jag kan delvis sympatisera med Kims tankar.

Kim menade på att när City lägger ut så stora pengar på så många spelare så kommer det nya färska pengar på marknaden, detta är något som saknas då ekonomin världen över inte ligger på en jätte hög nivå. Det som då händer när lag som City sprider punden omkring sig så öppnar det för att få en karusell i rullning. City lägger pengar på en spelare, då kan denne spelarens förra klubb lägga pengar på en ny spelare och så vidare. På så vis är det bra för fotbollen.

Det tråkiga med att pengarna flödar på detta vis är att laget tappar sitt ursprung och nationalitet. Titta på City, hur många engelsmän finns det i start elvan? Titta på Chelsea eller Gunners och gör samma analys.

 

Internationellt sätt är det bra för fotbollen, men nationellt sätt kan det skapa problem. Premier League rankas som en av världens två bästa fotbollsligor tillsammans med La Liga. Men skillnaden är att topplagen i La Liga har många spelare som är spanjorer, topplagen i Premier League består inte av så många engelska spelare i alla fall inte på senior nivå. Det är här det blir fel med så mycket pengar. För då köps de bästa spelarna, men inte de bästa nationella spelarna.

 

Pudding


Judas segrade inte.

Vissa saker sätter sig djupare än andra, vissa saker får man som människa höra i evighet. Fotboll är fantastiskt på många. Men fotboll kan också påminna dig om att i stunden så är fotbollen mer än sport. Det finns saker som aldrig förlåts av en fotbollspublik och ibland så leder det till obehagliga scener trots att det handlar om världens största klubbar. Igår på en gräsgrön, men fortfarande dyngsur, plastmatta utanför Stockholm visade han sig i sin nya skepnad. Personen vi pratar om är såklart Judas. Igår stod han där, på den blöta plastmattan, för att möta sin gamla familj. Sedan förra året så är han inte längre iklädd den samma kläder som tidigare, men Judas stämpeln kommer han alltid få bära i mina ögon.

 

Judas gjorde igår 1-0 till hemmalaget Brommapojkarna mot gästande serieledarna Helsingborg. Det gick fort och frågan är om inte Helsingborgs backlinje fortfarande var mentalt kvar i omklädningsrummet. Det var i och för sig ett fint mål, det kan jag ge dig Judas. Samtidigt som BP gör sitt mål börjar chatten på Facebook gå varm. Den ene efter den andre påpekar för mig att Helsingborg ligger under och att Malmö nu är närmre HIF än på ett bra tag. Visserligen var jag både arg och lite besviken att HIF var oförmögna att kvitter för det saknades inte några chanser utan det var stundom HIF mot BP målvakten Nordfeldt. Detta fick mig att tro, tro på att Helsingborg skulle vända matchen och jag letade mig in på Unibets hemsida för att där spela på att Helsingborg skulle vända matchen. Och sen kom det. Helsingborg inledde andra halvlek med att göra tre, relativt snabba, mål och Rasmus Jönssons 1-1 var vackrast av alla. Stoffe Anderssons 1-2 var priset för hårt slit och inte ett vackert mål i samma mening som Rasmus men det var kronan på verket av en spelare som verkligen kämpar för sitt lag.

Det som präglar årets upplaga av Helsingborg är mentaliteten. Dels att de verkligen litar på att alla gör ”sitt” jobb, innan förlitade laget sig för mycket på att Henke skulle göra jobbet men nu är det ett starkt kollektiv. Halvtidsintervjun med Erik Edman av SVT Sport sa väldigt mycket. Helsingborg var det bästa laget på plastmattan men fick som ovan nämnt ingen utdelning innan halvtid. Erik Edman var besviken och irriterad och det viktigaste i intervjun var att han sa ”vi vill ju vinna alla matcher”, det är den mentaliteten som krävs. Viljan är så oerhört viktig!

 

Tittade sedvanligt på SVT:s Fotbollskväll, sällskapet som vanligtvis sitter där brukar vara kompetent och intressant. Så var inte fallet igår. David Fjäll vikarierade som programledare, det gör han bra men likt vissa andra SVT-profiler är han för ”flexibel” och för lite specialiserad. Markus Johannesson iklär sig rollen som expert på ett klädsamt sätt, han har vettiga åsikter och förklarar dem på ett bra sätt. Men Djurgårds finnen vad gjorde han där? Det var ett lågvattenmärke för SVT. Det är illa när de tar in en spelare för att få komma med åsikter och tycka till, men han delade inte med sig av några knivskarpa analyser. Han sa att ”BP orkade int hela matchen” och om utvisningssituationen i ÖSK matchen mot Åtvid så sa han ”för mig är det ett solklart rött kort”. Det hade varit bättre att plocka in en spelare som fler än DIF vet om vem spelaren är och sen kan jag tycka att det är av vikt att spelaren i fråga har något vettigt att säga. Tanken av att plocka in spelare i studion är klok. Men hur tänkte ni där SVT?

 

På torsdag väntar nästa slag mellan Stockholm och Skåne, det är återigen Helsingborgs tur att kliva ut på fältet för att spänna bågen och besegra djävulen en gång till. Jag tror på oss!

 

Pudding


Upp till kamp!

STOCKHOLM. Ikväll så är det åter igen dags för att gå upp till kamp, ikväll är det dags att visa vem som är starkast i slaget mellan Stockholm och Skåne. Ikväll är det dags för Helsingborgs IF att besöka Grimsta IP där Brommapojkarna huserar. I vintras, det kändes som vinter i alla fall, var det BP som gästade Olympia i premiärmatchen och det slutade med seger med 1-0. BP:s målvaktstalang Kristoffer Nordfeldt fick rött kort som en konsekvens av att han tog med händerna utanför straffområdet, in kom Benny Lekström och gjorde en jätte match. Det var en match som slutade jämnare än vad den förtjänade. Men det var hemma mot BP HIF la grunden för det vi har fått se under våren och sommaren.

Coach Conny liknar BP vid Häcken, i både spelstil och att de är starka hemma. Han börjar dock hela intervjun på HIF Play (klubbens egna webb-tv) med att försvara sig med att det är konstgräs på Grimsta och det är ju så klart annorlunda. Bortförklaringar, tycker jag. Jag delar allas syn om att det är bättre och roligare att spela på naturgräs. Men ett lag som HIF bör inte ha några problem med att spela på konstgräs, särskilt inte det på Grimsta som värderas till en av de bästa konstgräsplanerna i Sverige. Det pratades även om Jabulani, som är bollen som användes under VM och skall användas som matchboll i kvällens match, i samma intervju. Coach Conny såg inte det som några konstigheter att spela med bollen som fick så mycket kritik under VM. Han säger också att ingen spelare har problem med den.

Frågan blir ju då om bollen verkligen är så dålig som det sades? Jag tror det handlar om att spelarna måste vänja sig vid bollen. Om så är fallet så är det således inte bollens och Adidas fel utan förbunden och förbundskaptenerna som får bära ansvaret över att spelarna inte kunde hantera bollarna. Tyskland är ett lysande exempel på att övning ger färdighet. Jabulani användes i Bundesliga under föregående säsong och bolltrollarna som Podolski och Özil med flera visade inga större brister på bollkontrollen.

 

Till kvällens match så är mittbacken Marcus Nilsson tillbaka efter avstängning. Det leder förmodligen till att Marcus går åter till mittbacksposten och Holger kliver tillbaka ut till höger och Erik Wahlstedt får krypa tillbaka till bänken. Det är antagligen helt rätt, Erik är inte vad han en gång har varit tyvärr och då är ex. mittbacken Holger ett bättre alternativ till höger.

Givetvis så tror jag på seger för Helsingborg ikväll, oddsen ligger runt 2-2,15 för bortaseger och får väl ses som bra odds. Kan inte se något annat än en seger ikväll, men hela Sverige hejar kanske på BP ikväll?

 

Inte helt oväntat kom så nåddes vi i förrgår natt av nyheten av att Makondele redan nu är klar för Häcken. Detta var något som nämndes här på bloggen redan när det blev känt att han skrev på för Häcken inför nästa säsong. Det är en winwin för alla inblandade parter. HIF får lite pengar för René, René får komma till en klubb där han är välkommen och får speltid och Häcken får en kompetent spelare.

Det var det sista som hände med HIF:s trupp under det Allsvenska ”fönstret”, spelare kan fortfarande lämna men inte längre tillkomma. Helsingborg har under sommaren gjort klart med tre spelare, två anfallare och en mittfältare. Anfallarna är som bekant Alexander Gerndt (tvåa i den Allsvenska skytteligan på åtta mål) och sedan också ett mindre bekant namn i form av Mohamed Ramadan (som anslöt från Kvarnby IK). Mittfältaren som skrev på för Helsingborg är en ung talang med starka kopplingar till lillebror Malmö. Pojken som skrev på är nämligen Jonas Therns son Simon. Simon ansluter dock inte till Helsingborg än utan är utlånad till sin ”förra” klubb Värnamo, som är en av Helsingborgs samarbetsklubbar.

 

Regnet piskar ner utanför fönstret och jag ska återigen gräva ner mig i Värnpliktsrådets medinflytandeutbildning som jag för tillfället håller på att modifiera.

 

Pudding


RSS 2.0