SvFF försöker döda damfotbollen

Frågan är om Lars-Åke Lagrell (LAL) tycker att han har fått för lite tid i media på sistone? Är han kanske bitter över att den största idrottshändelsen i Sverige under året är att trion Bolt, Gay och Powell ska springa hundra meter på Stadion imorgon? Oavsett anledning så står han för två blunders på väldigt kort tid och det skapar ju givetvis lite oro.

 

LAL och Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) funderar nu på att göra justeringar för att göra damfotbollen bättre och mer attraktiv, so far so good. Problematiken kommer i de funderingar som förbundet diskuterar. LAL och SvFF diskuterar förändringar på bollen, både i vikt och i storlek. LAL har lagt örat nära diskussionerna som skett runt om oss i våra grannländer och tänkte att det låter fränt. Men nej LAL, detta är fel!

Att minska vikten på bollen är till att omöjliggöra den. Gör du en vikt minskning så blir bollen mer som en badboll, och poängen med viktminskning försvinner. Poängen måste ändå vara att spelarna ska kunna slå längre bollar i så väl luften som på marken. Det går inte att göra med en boll som inte väger något. Spelaren behöver då trycka till bollen hårdare för att få den att gå längre längs marken om bollen väger lite och i luften så räcker det att det kommer en lätt bris och spelaren kan förvånat se hur ba… fotbollen försvinner ut i publiken (eller skogen för den delen). En lättare boll får alltså inte vara ett alternativ!

En mindre boll är att omyndigförklara spelarna. En mindre boll ökar, kanske eller också kanske inte, bollbehandlingen. Men det blir samma problem som ovannämnt då en mindre boll automatiskt väger mindre och spelaren behöver ta i mer för att slå en lång passning och det är mindre vikt som ska skära genom vinden. Alltså borde detta heller inte vara ett alternativ.

 

Elin Ekblom Bak har skrivit en krönika om detta på Bladet idag och hon trycker på den kanske viktigaste faktorn, att där finns ingen inom damfotbollen som tycker detta är ett bra beslut. Vilket borde väga tungt när LAL sitter i styrelserummet och viftar med ordförandeklubban. Annars omyndigförklarar han damfotbollen ännu mer.

Det som också blir ett problem om Sverige ensamt väljer att göra denna förändring så faller våra klubbar i internationella sammanhang och likaså gör vårt landslag. För det fungerar inte att spela med olika bollar, det måste vara samma. Svensk damfotboll står sig gott internationellt och detta är inget du ska fördärva med ett korkat beslut LAL. Om du nu tvunget ska förändra sporten på en så stor punkt så lyft det via Uefa eller FIFA!

 

I sin krönika lyfter Elin upp att svensk damfotboll har utvecklats enormt de senaste tio åren och ja det har den, men mest på högre nivåer. I de lägre divisionerna så står det väldigt still. Många tränare tror att de tränar ett sämre herr- eller herrjuniorlag. Det ska spelas en fotboll med långa bollar på anfallarna och så vidare. Det är detta som dödar damfotbollen och får många att tycka att den är fruktansvärt tråkig. För på lägsta nivå så sätter ytterst få en långboll på ”läppen” och lika få är förmögna att ta emot den. Detta leder också till att det är få som kommer och tittar på damfotboll, det är oftast bara släkt och de närmsta vännerna samt några från herrlaget och några juniorer. Detta händer i Tjörnarp detta händer i Tyringe och jag är övertygad om att de inte är de enda ställena.

Nyttja lagets styrkor är inte det svåraste. Som sagt så sätter få damlagspelare de långa bollarna. Men nästan varje människa kan passa en boll fem meter till personen bredvid och nästan varje människa kan springa. Passa och spring, passa och spring, passa och spring, passa och spring, passa och spring. Så svårt är fotboll. Det gäller bara att få laget till att spela efter sina förutsättningar. Ett kortpassningsspel med mycket rörelse hade både varit mer attraktivt men också betydligt lättare att utföra än de 25-50 meters passningarna som tränarna vill se idag.

Detta är alltså ett tränar och attityds problem. Inte ett boll relaterat problem. Lös tränar frågorna istället för att pilla på bollarna! Detta ska förbundet (om än de regionala förbunden) satsa på och låt FIFA och Uefa pilla på bollarna om det ska förändras något där.

 

Du kan tycka vad du vill om damfotboll, jag är inte världens största fan men det är fortfarande fotboll och en del av fotbollen som Sverige faktiskt är väldigt bra på. Vi blir inte bättre genom att förändra regler och paragrafer utan genom att få in bättre och taggade tränare som vill träna damlag. Inte som fått uppgiften för att ingen annan ville ha den.

 

Det andra super beslutet som LAL och SvFF fattat i dagarna är att Djurgården inte får möte Göteborg hemma på Stadion på grund av säkerhetsrisken. Det kan jag förstå. Men nu tvingar förbundet DIF att spela på Råsunda (förbundets egen arena) och det kostar klubben 525 000 kronor att hyra Råsunda för en match. Till skillnad mot Stadion som kostar 200 000. Det är helt rätt LAL, kräv ut pengar från de otroligt rika klubbarna i Allsvenskan. Det är detta som främjar svensk fotboll!

 

Zlatan är tillbaka i landslaget i alla fall, SvFF har lyckats med något. Men om det kommer fler succé grejer likt dessa är det kanske dags att byta ut LAL?

 

Pudding


Kommentarer
Postat av: Emelie Christersson

Du vet hur mycket jag älskar fotboll (som en kvarglömd banan i träningsväskan)

MEN jag har en idé som kommer att lösa alla problem som finns (eller inte finns) innom damfotbollen:

GÖR BOLLEN ROSA!

(De verkar ju fungera utmärkt i alla andra sammanhang när de gäller oss snopplösa varelser)Haha. Hoppas att livet leker och att du har de bra!

Emelie

2010-08-05 @ 14:15:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0